Bir enfeksiyon veya tahriş sonucu akciğerde oluşan yangı veya iltihaplanmadır.
Hastalık sebebi nedir?
Enfeksiyondan kasıt bakteri (Bordetella bronchiceptica, Proteus, Escherichia coli), virüs (Canine distemper, Parainfluanza), veya mantar(blastomycosis, histoplasmosis) olabilir.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
En belirgin ve özel semptom nefes almadaki ciddi güçlüktür. Bu nefes çok hızlı ve yüzlektir. Bunun nedeni de akciğerin hava toplayan hücrelerinin (alveoller), akciğerlerin su toplamasından dolayı görev yapamayacak kadar sıvı ile dolmasıdır.
Dudaklar, dil ve diş etleri grim tırak bir renk alır(cyanosis). Bunun nedeni ise dokulara giden kanla yeteri kadar oksijen taşınamamasıdır. Eğer bir enfeksiyon sonucu Pneumonia oluşmuşsa ateş genellikle yüksektir.
Nasıl önlem alabiliriz?
Kısa tüylü köpekleri kışın dışarıda bırakmaktan kaçınılmalıdır. Yeni yıkanmış köpekler özellikle kışın, rüzgâr altında bırakılmamalıdır. Köpek kulübelerinin rüzgâr almayan yerlere kurulması gerekir. Hastalıktan şüphe ettiğinizde hiç vakit geçirmeden veteriner hekiminizle görüşmelisiniz. Akciğer enfeksiyonları büyük çoğunlukla tehlikelidir. Ancak erken teşhis ve düzenli bir tedavi sorunsuz bir iyileşme sağlayabilir.
Sonuç;
Hastalığın erken teşhisi çok önemlidir. Eğer bir enfeksiyondan oluşmuşsa muhakkak enfeksiyon kaynağının tespitide gerekir. Eğer hastalık blastomycosis orijinli ise bunun ayrımını yapamadan tedavi yapmak çok zordur ve zaman kaybına neden olur. Bu tür bir hastalıkta zaman kaybına asla yer yoktur. Pneumoni özellikle yavru ve ileri yaştaki köpeklerde ani ölümlere yol açabilir.
Okuyacağınız yazılar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Veteriner hekiminize danışmalı ve detaylı bilgi almalısınız.
Comments