Hastalığın nedeni nedir?
Oluşumundaki birincil neden esansiyel yağ asitlerinin yetersiz olduğu gıdalar ile beslenmedir. Yağların yapısında bulunan ve doymamış yağ asitleri olarak bilinen linoleik asit (Omega 6) ve linoleik asit (Omega 3) vücutta sentezlenemediklerinden esansiyel yağ asitleri olarak tanımlanırlar. Gıdalar ile dışarıdan yeterli düzeyde alınamadığı durumlarda, karaciğer hastalıklarında, bağırsaklarda yetersiz emilim, enzim yetersizliği veya yokluğu gibi bir nedene bağlı olarak oluşabilen yağ asitlerinin eksikliğinden dolayı çeşitli metabolic bozukluklar görülebilir.
Hastalığın gelişimi nasıldır?
Köpekler için esansiyel olan yağ asidi linoleik asittir yani Omega 6 dır. Vücutta linoleik asit birçok Metabolik aktivitede etkin rol oynayan Arakidonik aside dönüştürülerek kullanılır. Linoleik ve linoleik asid oranının vücutta belli düzeyde olması her ikisinin fonksiyonlarının düzenli olması için zorunludur. Aralarındaki dengenin çeşitli nedenlere bağlı olarak (örneğin; travma ve strese neden olan bir durumun varlığında) bozulması Metabolik işlevlerde aksamalara neden olur.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Genç köpeklerde büyüme geriliği daha yaşlı köpeklerde ise zayıflama klinik olarak görülebilecek ilk belirtilerden biridir. Köpeklerde esansiyel yağ asitlerinin eksikliğine bağlı olarak şekillenen dermatitis olayları klinik olarak sık görülen bir belirtidir. Deride şekillenen lezyonlar spesifiktir. Pullanma, hiperplazi ve hiperkeratozis söz konusu olabilir. İlerleyen durumlarda lezyonlar daha belirgindir ve tüm vücutta yaygın görülen allerjik dermatitis söz konusudur. Ayrıca lokal veya genel tüy dökülmeleri görülebilen bulgulardandır.
Hastalıkdan nasıl korunulur?
Bazı ırklar örn. Golden Retriever, esansiyel yağ asidi eksikliğini oldukca sık yaşar. Böyle bir ırka sahipseniz yada yukarda sayılan belirtileri gösteren bir köpeğiniz varsa diyetlerine esansiyel yağ asidi takviyeleri yapmalısınız veya bunları içeren ve bu tür köpekler için özel olarak üretilen hazır mamaları kullanmalısınız.
Sonuç;
Her köpeğin esansiyel yağ asitlerine olan ihtiyacı fizyolojik özelliklerine göre farklılık gösterebileceği gibi yaşa bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Eksikliğin bir kez tedavi edilmiş olması problemin bir daha tekrarlamayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle hassasiyet gösteren köpeklerin sürekli veteriner hekim kontrolünde olması gerekir.
Okuyacağınız yazılar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Veteriner hekiminize danışmalı ve detaylı bilgi almalısınız.
Kommentare