Hipofiz veya adrenal bezlerde oluşan herhangi bir bozukluk aşırı glucokortikoid üretimine sebep olur. Bu hastalığın sebebi de vücutta aşırı glucokortikoid üretimidir.
Hastalığın sebebi nedir?
Hastalığın sebebi vücutta aşırı glucokortikoid üretimidir. Hipofiz bezi tarafından üretilen ACTH hormonu, adrenal bezleri etkileyerek tüm sistem için gerekli olan glucokortikoid hormonunu ürettirir. Bu sistemde bir aksama olduğunda yani hipofiz bezi veya adrenal bezlerde oluşan herhangi bir bozukluk aşırı glucokortikoid üretimine sebep olur. Bu durumda hyperadrenocorticism ortaya çıkar ve böbrekler, sinir sistemi,
iskelet ve kas sistemi, solunum sistemi, kalp ve deri etkilenir. Hastalık daha çok orta veya ileri yaşlı köpeklerde görülür. Hastalığın oluşmasındaki etkenler genel olarak üç bölümde incelenebilir. Bunlar; Hipofiz bezinden köken alan hyperadrenocorticism, adrenal bezlerden köken alan hyperadrenocorticism, iatrogenic hyperadrenocorticism. Adrenal bezlerden ya da hipofiz bezinden kaynaklanan hyperadrenocorticism in sebebi tümörlerden olabilir. İatrogenic hyperadrenocorticism\'in genel sebebi olarak ise sürekli ve fazla miktarda steroid kullanımı gösterilebilir.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Hastada iştah aşırı derecede artmıştır, çok aşırı su içme ve idrar yapma vardır, karın bölgesinde yavaş yavaş gelişen bir büyüme söz konusudur, deri oldukça incelir, yerine gelmeyen tüy kayıpları ve seyrelmeler görülür. Karın bölgesindeki damarlar belirgin bir şekilde göze çarparlar, hastada depresyon görülebilir, kaslar zayıflamış ve yumuşamıştır, deride renk değişimleri olabilir.
Nasıl önlem alabiliriz?
Hastalık oldukça yavaş geliştiği için genelde yaşlılığa bağlanır ve hastalık saptandığında oldukça gecikilmiştir. Hasta sahibi köpeğini çok iyi tanımak ve alışkanlıklarını bilmek zorundadır. Böylece iştahtaki değişimler, derideki değişimler, sık su içme ve sık idrar yapma gibi semptomlar takip edilerek hastalık teşhisi daha önce konulabilir. İatrogenic hyperadrenocorticism in sebebi olan, aşırı dozlarda steroid kullanımı kesildiğinde, hastalık kendiliğinden düzelebilir.
Okuyacağınız yazılar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Veteriner hekiminize danışmalı ve detaylı bilgi almalısınız.
Comentários