Hastalığın nedeni nedir?
Hastalığın nedeni vücudun kalsiyum metabolizmasının bozulması ve bu nedenle oluşan kalsiyum yetersizliğidir. Doğumu izleyen ilk haftalarda süt salgısının artışı, bağırsaklardan yeterli kalsiyum emiliminin veya kemiklerde yeterli kalsiyum üretiminin olmaması gibi nedenlerle kanda kalsiyum oranının düşmesi sonucu şekillenebilir.
Hastalığın gelişimi nasıldır ?
Dişi köpeklerde gebelik hastalığı olarak görülen bu olgu, özellikle laktasyon döneminde şekillenir. Bu dönemde özellikle yavru sayısının fazla olduğu durumlarda artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması için tüm vücut kalsiyum depoları kullanılır. Artan ihtiyaca karşın alınan kalsiyumun yetersizliğine bağlı olarak çeşitli derecelerde eclampsia şekillenir. Hastalık sadece laktasyon döneminde değil gebelik döneminde de şekillenebilir. Böyle bir durumda doğum sancılarının yetersiz olması söz konusu olabilir. Tüm köpek ırklarında görülebilmesine karşın özellikle küçük ve orta ırk köpeklerde daha sık görülür.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Huzursuzluk, sık soluma ve salya artışı ile başlayan klinik semptomları titremeler, dengesizlik ve bacaklarda sertleşmeler izler. Beden ısısı artar, bacaklar gergindir ve anne yerden kalkamaz. Pupillalar genişler ve mukozalar hiperemik bir hal alır. Genellikle medikal bir tedavi ile iyileşme sağlanabilir. Ancak geç kalınan ve konvulsiyonların artmış olduğu durumlarda spazmlar, nabız artışı ve taşikardi şekillenmesi sonrası ölüm görülebilir. Belirtilerin görülmesi ile birlikte yavruların anneden ayrılarak yapay beslenmesi faydalıdır. Tedavide kalsiyum takviyesi esastır. Sakinleştirici, kas gevşetici ilaçlar ile kasılma ve titremeler önlenebileceği gibi laktasyonu durdurucu ilaçlar ile olumlu sonuçlar alınabilir. Hipokalseminin hafif olduğu durumlarda kendiliğinden iyileşme görülebilir.
Hastalıkdan nasıl korunulur?
Gebelik ve laktasyon döneminde annenin beslenmesine dikkat edilerek kalsiyum yönünden dengeli gıdalar ile beslenmesi hastalıktan korunma yönünden önemlidir. Ancak dikkat edilmesi gereken konu aşırı kalsiyumun da metabolizma üzerine olumsuz etkiler yapabileceğidir. Özellikle gebelik döneminde aşırı kalsiyum partiroid hormonunun salgılanmasını baskılayabilir. Bu gibi sakıncaların önlenmesi için iyi kalitede ve dengeli bir mama ile beslenmesi çok önemlidir.
Sonuç
Hastalık bazı vakalarda oldukca tehlikeli olabilir. Bu nedenle hamilelik, doğum ve laktasyon sırasında veteriner hekiminizle diyalog içinde bulunmanız istenmeyen durumların önüne geçmek açısından önemlidir.
Okuyacağınız yazılar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Veteriner hekiminize danışmalı ve detaylı bilgi almalısınız.
Comments