Veterineriniz size kedinizde mantar olduğunu söylediğinde aklınıza onlarca soru gelecektir. Nedir bu mantar? Kedime nasıl ve nereden bulaşmış olabilir? Bana ve aileme de bulaşır mı? Tedavisi var mı ?...vs. vs. Aklınızda oluşabilecek tüm soruların yanıtlarını bilirseniz eğer, kedinizi kendinizden uzaklaştırmak yerine ona bu konuda yardımcı olabilirsiniz.
Öncelikle; mantar etkenleri çevrenizde yaşadığınız her yerde olabilir. Binlerce değişik mantar etkeninden sadece birkaçı hayvanlarda hastalığa neden olur. Mantarların neden olduğu hastalık tıp dilinde Mycosis olarak adlandırılır. Deri, keratinize dokular, tırnak ve kıllardaki enfektif durum ise dermatofitosis olarak adlandırılır. Mantar etkeni genellikle Microsporum, Trichophyton ya da Epidermaphyton dur. Kedi mantarı (Feline Dermatophytosis) etkeni genellikle Microsporum canis tir.
Mantar; lokal tüy dökülmesi, deride kabuklanma ve kepeklenme tarzında gözlenir. Kaşıntılı ve yaygın tarzda da olabilir. Kedide çene aknesine ya da kuyruğun üst kısmında döküntülere neden olabilir. Kulaklara ve kulak içlerine geçebilir. Uzun tüylü kediler, özellikle Persian lar ve Himalayan lar ırk olarak mantara daha yatkındırlar. Bağışıklık sisteminin baskılandığı tedavi durumunda, yoğun antibiyotik kullanımı sırasında, Kedi AIDS i ( FIV ) ve Kedi Lösemisi ( FeLV ) varlığında mantar oluşum riski artar. Genç kediler de bağışıklık sistemleri henüz gelişemediği için risk grubu içerisindedirler. M. canis zoonozdur yani insanlara temas yoluyla bulaşabilir (%3,3 ). Bu nedenle teşhis ve tedavi son derece önemlidir. Teşhis veteriner hekiminiz tarafından birkaç yöntemle çok kısa sürede konabilir. Wood Lambası bu amaçla kullanılır veya deri kazıntısı alınıp laboratuarda ekim yapılabilir.
Tedavi lokal ya da sistemik ilaçlarla yapılabilmektedir. 1994 yılında Fungal aşılar Avrupa piyasasına verilmiş olmasına rağmen yeterli bilimsel veri olmadığı için kullanımı sınırlıdır.
Tedavi esnasında uygulanan medikasyon yanısıra hijyen de son derece önemlidir. Varsa diğer hayvanlarınızı da doktor kontrolünden geçirmelisiniz. Kullandıkları tüm eşyaları (fırça, yatak, kıyafet, mama kapları... vs ) dezenfekte etmelisiniz.
Okuyacağınız yazılar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Veteriner hekiminize danışmalı ve detaylı bilgi almalısınız.
Comments