top of page
Yazarın fotoğrafıZOOTOPIA VETERINER KLINIGI

Conjunctivitis (Konjonktivite İltihabı)

Conjunktiva nın enfeksiyonuna veya yangısına Conjunctivitis denir. Hastalık köpeklerde kedilerden daha fazla görülür.


Hastalık sebebi nedir?


Genelde başlangıç sebebi olarak allerjiye sebep olan polenler, dolaşma ve koklamalar sırasında göze temas eden otlar, virüsler, bakteriler ve mantarlar sayılabilir.


Hastalık nasıl gelişir?


Gözde özellikle conjunctiva\'larda hafif bir pembelik ve damarların daha belirgin olması ile başlar. İlk önceleri akıntı şeffaf ve temizdir. Ancak hemen tedavi olmazsa akıntı koyulaşır ve iltihabik bir hal alabilir.


Hastalığın belirtileri nelerdir?


Hastalık semptomları değişkenlik gösterebilir. Ama genellikle ister enfeksiyon sonucunda olsun, ister alerji sonucunda olsun her ikisinde de ortak özellik conjunctivanın orta dereceden şiddetliye varan kırmızılığa sahip olmasıdır. Bunun dışında bazen bir ödemde görülebilir. Damarlar kanla dolar ve belirgin bir hal alır. Eğer alerjik bir conjunktivit ise köpek sürekli ağlıyormuş gibi görünür. Göz pınarının altı sürekli olarak ıslaktır ve beyaz tüylü veya açık renk tüylü köpeklerde burası kızıl kahverengi görünür. Akıntı genelde temiz ve su gibidir. Hastalık her iki gözde birden olabilir. Eğer Konjonktivit bakteri veya başka bir enfeksiyon kaynağına bağlıysa akıntı koyu, iltihaplı, yeşilimsi veya sarımsı kahverengi olabilir. Ağrı duyusu her iki durumdada vardır. Işık genelde rahatsız edicidir.


Nasıl önlem alabiliriz?


Alerjik conjunktivitis için önlem almak pek mümkün değildir. Yapılabilecek şey mümkün olduğu kadar göz temizliğine dikkat etmek ve sekunder bir enfeksiyonun oluşmasını önlemektir. Diğer etkenlerden kaynaklanan rahasızlıklarda etkeni bularak onu ortadan kaldırmaya yönelik çalışma yapmak gerekir.


Sonuç;


Alerjik conjunktivitis bulaşıcı değildir. Ne insanlara nede hayvanlara bulaşır. Ancak bakteriyel veya diğer enfeksiyon kaynağı olan etkenlerden kaynaklanan konjunktuvitis hayvandan hayvana yada hayvandan insana bulaşabilir. Bu nedenle hastaların göz temizliğine dikkat etmeli ve doktorun önerdiği bir antiseptik düzenli olarak kullanılmalıdır.


Okuyacağınız yazılar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Veteriner hekiminize danışmalı ve detaylı bilgi almalısınız.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

LYME DISEASE (Borreliosis)

Borreliosis kenelerle nakledilen Borrelia burgdorfi isimli spiroketin neden olduğu bir hastalıkdır. Kuzey Amerika, Avustralya ve Avrupa...

Barbituratlar İle Zehirlenme

Barbitürat veteriner hekimlikte anestezi amacıyla kullanılan maddelerdendir. Yetkin olmayan kişiler tarafından kullanılması veya doz...

Comments


bottom of page