Her tür aşı yalnızca sağlıklı petlere yapılmalıdır. Aşı öncesi petlerin genel sağlık muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Kedinizin İç ve dış parazit yönünden bir veteriner hekim tarafından muayene ve tedavisi mutlaka yapılmış olmalı. İç parazitler için her 3 ayda bir, dış parazitler için ise ayda bir rutin ilaçlama yapılmalıdır.
Herhangi bir bakteriyel, viral, paraziter hastalığı olan kediye aşı uygulandığında var olan hastalık semptomları alevlenir, bağışıklık sistemi daha da düşer ve yapılan aşıya karşı beklenen antikor oluşma seviyesi oluşamaz. Bu gibi durumlarda aşı yapılması aşının işlevi açısından anlamsızdır ve kedinin sağlığı açısından da risklidir.
Aşı yapılacağı zaman her kedi mutlaka genel muayeneden geçirilmeli tamamen sağlıklı ise aşılama yapılmalıdır. Gözyaşı akıntısı, burun akıntısı, kusma, ishal, halsizlik, ateş... vb herhangi bir belirti söz konusu ise aşılama ertelenmeli ve genel durumu düzeltmek adına destek tedavisine başlanmalıdır. Bozuk, tarihi geçmiş ve soğuk zinciri korunmamış her türlü aşının derhal hekim tarafından imha edilmesi gerekmektedir.
Çantada, elde, cepte taşınan aşıların yapılmasına kesinlikle izin vermeyiniz. Aşıların buz kalıpları içinde taşınmasına özen gösterilmelidir.Yapılan aşıyı gösteren aşı etiketinin (sticker) petlerinizin sağlık karnesine yapıştırıldığından ve hekim tarafından kaşelenip imzalandığından mutlaka emin olun .Üzerinde etiket (sticker) bulunmayan aşı şişelerine dikkat edilmelidir! Aşılama sonrası hekimin önerilerine dikkatle uyulmalıdır. Aşılar tamamlanıncaya kadar kedinizi sokağa bırakmayın ve başka hayvanlara yakınlaşmasına izin vermeyin.
Okuyacağınız yazılar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Veteriner hekiminize danışmalı ve detaylı bilgi almalısınız.
Comments